De Pelletkachel is sterk groeiend in Nederland, andere landen lopen daar al jaren op vooruit. sinds de komst van de subsidie vliegen de pelletkachels u om de oren. Wat verstandig is zijn een aantal onderwerpen goed naast elkaar te houden om de juiste keuze te maken.

Welk vermogen ben ik nodig

Het vermogen in een pelletkachel is niet nominaal maar er is keuze te maken in een minimum en maximum vermogen. Dit is zeer belangrijk bij de keuze van uw kachel.

U wilt immers niet dat de pellet kachel te weinig capaciteit heeft maar ook zeker niet teveel. De meeste pelletkachel die worden verkocht in Nederland hebben zo ongeveer een vermogen van 6 a 8kw nodig, dit is goed voor een 150kub woonruimte. let er op dat deze berekeningen worden gemaakt bij een goed geïsoleerde woning. Heeft u geen of weinig isolatie mag u hier zo een goede 2kw bij op rekenen.

pelletkachel
Verschillende techniek

pelletkachel werking en technieken

De meeste pelletkachels werken eigenlijk vrijwel hetzelfde, dit houd in dat ze de pellets vanaf een glijbaantje in de branderbak laten glijden, werkt mooi maar er zijn wat nadelen van deze methode.
Zo krijgt u tijden het branden een wat onrustig vuurtje en is er een afzet van deeltjes in de brander. Deze moet u schoonmaken om een juiste werking te garanderen. Daarnaast moet de pelletkachel de gehele brander leeg blazen tijdens het uitdoven en moet de kachel ook koelen voordat er weer gestart kan worden.

Pelletkachel bodemvoeder

Een pelletkachel met bodemvoeder heeft als grote voordeel dat de pellets ten alle tijden het as wegduwen en hiermee dus geen reiniging systeem nodig zijn. Ook heeft dit systeem een zeer sfeervolle en rustige vlam die u gewend bent van de houtkachel.
Het uitdoven en herstarten is dan ook wel uniek in deze kachels want ze kunnen dus letterlijk het vuur bewaren.
Dit bodemvoeding principe komt van het merk Dielle welke het dan ook heeft gepatenteerd.het onderhoud is dan ook niet dagelijks maar pas over enkele weken.

Stille pelletkachels

Een pelletkachel is niet altijd stil te noemen, dit komt door vijzelmotoren die pulserend werken en ventilatoren die in hun eigen lucht slaan.
De toon van een brom en het huilen van de convectiemotor komt dan ook niet altijd de pelletkachel te goede.
Een Dielle pelletkachel heeft als grote voordeel dat deze gebruik maakt van een continu draaiende vijzen en ook bij de convectie motor is er niet bespaard en is er een centrifugale motor geplaatst.
Wist u dat Dielle zelfs de mogelijkheid heeft bij de nieuwe modellen om geen pellets meer te horen vallen! Genieten in stilte ssst

Fijnstof en pelletkachels

De Fijnstof van een pelletkachel is al zeer laag te noemen en daar zijn we dan ook heel erg trots op maar er zijn altijd verbeteringen te maken.
Zo is met de komst van de bodemvoeder de uitstoot van deze fijnstof uitstoot ook wel ppm genoemd nog verder verlaagt tot wel 57% daarnaast is het co gehalte ook behoorlijk gezakt daar de brandstoffen bij een bodemvoeder worden voorverwarmd.
Kiest u voor duurzaam kiest u voor een Dielle

subsidie op de pelletkachel

Sinds 2016 is er een subsidie op de pellet kachel, deze subsidie heeft gezorgd voor een flinke boost in de aanschaf van pelletkachels en is er in verschillende hoogte’s

>Lucht conevectie €500,-
>pelletkachel cv €1400,-
>Pelletketel €2500.-

Zoals het er nu uitziet zal deze subsidie duren tot 2021.
Dit is om te stimuleren dat u co neutraal stookt en moet stoppen met gas te gebruiken.

Pelletkachel Nadelen

Het is natuurlijk niet altijd feest dus zijn er links en rechts wel wat voor en nadelen te bedenken voor de pelletkachel. De meeste problemen worden trouwens veroorzaakt door foutieve installaties zoals het rookkanaal door de gevel te stoppen en daar ook te stoppen. Door de gevel naar het dak mag wel als u maar in de vrije zone uitmond.

Voordelen:
Co neutraal
Schone brandstof
Besparen op uw energienota
Sfeervol

Nadelen
Zelf bijvullen muz ketels
Rookkanaal nodig
Ruimteverlies